В събота, 17 юни 2023 г., по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс, интерсекс и куиър хора). След като миналата година събитието събра близо 15 000 души, тази година организационният комитет кани всеки, които цени свободата, да се включи в шестнайстия пореден прайд. Както и предходни години, онлайн излъчване ще даде възможност на хората, които се притесняват от физически събирания или не могат да пътуват до София, да се включат в събитието. Шествието София Прайд ще се съпътства от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

През 2023г. избрахме празнуваме семействата във всичките им разноцветни багри и за 16-та поредна година заставаме заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството. Акцентирахме върху темата за семейството, защото и за нас, ЛГБТИ+ хората, подкрепата от най-близките е безкрайно важна и нужна. За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората не получаваме приемане и обич у дома, и не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее. Затова и вратите на София Прайд 2023 са отворени за тези, които се чувстват отхвърлени и неприети.

Едновременно с това, докато ние като граждани и представители на гражданското общество от години работим за създаването на по-приемаща среда за всички, институциите и властимащите продължават да затварят очите си за неравенствата в българското общество.

През последните 12 месеца, правата на ЛГБТИ+ хората срещнаха и продължават да срещат изключително силен отпор.

През октомври 2021 г. бе нападнат и вандализиран общностният център Рейнбоу Хъб, а една активистка бе ударена с юмрук в лицето. Повече от година и половина по-късно, делото срещу единствения установен от многото извършители остава висящо, а изходът му на първа инстанция беше печален – Софийският градски съд (СГС) прие, че нападението не е извършено с особена дързост и цинизъм. Вместо това, той призна за виновен Боян Станков „Расате“ по основния състав на престъплението „хулиганство“ и го освободи от наказателна отговорност, налагайки му глоба в размер на 3 000 лв. Расате беше оправдан по обвинението за нанесена лека телесна повреда.. Към момента делото е на етап разпит на свидетели на втора инстанция в Софийски апелативен съд. За пореден път настояваме за незабавно признаване на по-високата обществена опасност на престъпленията, извършени на основата на сексуална ориентация и джендър идентичност или изразяване на пола, чрез въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за деяния, извършени с такива подбуди.

През февруари 2023 Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе с тълкувателно решение, с което на практика лиши транс хората от процедура за юридическо признаване на пола. Това решение следва решението на Конституционния съд от октомври 2021 г., съгласно което понятието „пол“ в Конституцията има само биологичен смисъл. Макар и дългосрочните последствия от решението на ВКС да са все още неясни, то вече доведе до над 10 негативни решения на различни съдилища в страната. Заявяваме категоричната си позиция срещу ограничаването на правото за самоопределение на трансджендър хората, като подчертаваме колко пагубни са подобни действия спрямо една от най-маргинализираните групи в нашето общество. Настояваме за въвеждане на ясна, максимално облекчена и финансово достъпна административна процедура пред органите по гражданското състояние за промяна на гражданския пол, от каквато се нуждаят транс и интерсекс хората.

През март 2023 г. след четиригодишна битка, Върховният административен съд (ВАС) отказа да признае гражданството на дете, защото има две майки. Така съдът заобиколи задължителното решение на Голям състав на Съда на Европейския съюз (СЕС). В решението си ВАС твърди, че Сара не е български гражданин, защото няма доказана биологична връзка с българската си майка. Съгласно решението на СЕС от декември 2021 г., България е длъжна да издаде паспорт на Сара, който да ѝ осигури правото на свободно движение в рамките на ЕС и в който паспорт да бъде отразена връзката на детето с двете му майки. Обръщаме се към българските власти с апел да зачетат основното човешко право на Сара и на всички други деца като нея да живеят спокоен и пълноценен живот. Настояваме Столична община и в частност Район Панчарево, да издаде акт за раждане, в който да са вписани и двете майки на Сара. Борбата на семейството за достоен живот продължава и ако искате да ги подкрепите, можете да подпишете тази петиция.

Ние, от Организационния комитет на София Прайд вярваме, че заставайки заедно, ще успеем да преодолеем трудностите, пред които ЛГБТИ+ общността ни е изправена, и ще продължим да работим за бъдеще, в което правата на всички ни биват зачитани.

Заповядайте на София Прайд на 17-ти юни и поканете своите близки, приятели и колеги! Нека бъдем заедно за онези, които имат най-много нужда от любовта ни.

ПОДКРЕПИ СОФИЯ ПРАЙД

Ако харесваш това, което правим, или го намираш за важно, включи се с дарение или като доброволец!

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ И ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Шествието се охранява от множество полицаи, но всеки участник трябва да се запознае с условията и правилата за безопасност.

ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛНИ...

…следете новините за прайда във Фейсбук страницата ни тук, както и в различните ни Фейсбук събития: