София прайд 2013

И през 2013 г. София Прайд премина успешно. Първоначалната дата на шествието беше отложена, тъй като голяма част от маршрута му се припокриваше с масовите протести срещу кабинета на Пламен Орешарски през цялото лято. В знак на солидарност с протестите организаторите отложиха събитието, която се проведе на 21 септември.

През тази година събитието получи подкрепата на 14 посолства, както и множество други институции и организации. През юни пък се проведоха „София Прайд Арт седмица“ и „София Прайд Филм фест“ – двете събития, оформящи културната програма на „София Прайд“.

2013-09-21_sofia_pride_2013_pic001_767 x 480


София прайд 2012

Шествието за равенство и приемане на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност, се състоя в столицата успешно. Акценти в политическата платформа на прайда бяха законодателните промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза срещу нехетеросексуалните българи, и адекватното третиране на тези престъпления от полицията, прокуратурата и съда.

Около 1500 души взеха участие в най-мащабното правозащитно събитие в България, развявайки знамена с цветовете на дъгата и издигайки лозунги, призоваващи за край на омразата. Сред тях бяха политици, дипломати, правозащитни организации и много хетеросексуални хора, дошли да подкрепят своите ЛГБТ приятели и близки в борбата им за уважение и приемане.

Приветствени речи изнесоха членът на националния съвет на ПП „Зелените” Кристина Димитрова, посланикът на Великобритания Джонатан Алън, германският депутат Волкер Бек и други.

Тази година маршрутът беше по-дълъг и централен от всякога. Шествието премина покрай ключови за исканията на участниците институции, като Министерски съвет, Президенството и Народното събрания на Република България. Именно това са местата, където се решават наболелите проблеми на българските граждани, а борбата с хомофобията и дискриминацията трябва да бъде един от приоритетите в работата на властимащите.

Шествието завърши с концерт пред Паметника на съветската армия. Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и група Voice of Boys пяха напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора. Недислав от момчешката група Voice of Boys приветства участниците в прайда с думите „Много се радваме, че сме тук. Искаме само да кажем, че любовта няма как да бъде скандална, никога по никакъв начин!“. Поли Генова, която спечели българската Евровизия миналата година, добави „Намирайте силата в себе си! Тя е вътре във вас“.

Прайдът за първи път беше излъчван и на живо в Интернет. Прякото предаване е било гледано от близо 1100 уникални потребители от цялата страна. Това е огромен успех за мисията на прайда, защото една от целите му е да вдъхне кураж и гордост на хилядите ЛГБТ българи, които не могат или не смеят да се включат в него.

За съжаление, часове след шествието организаторите научиха за нападение над един от участниците в района на метростанция „Опълченска“. 25-годишно момче е било повалено и бито с ритници от трима нападатели, които са си тръгнали спокойно от мястото на произшествието. „Молих им се да спрат. Аз съм с тежка форма на диабет и, докато ме ритаха, единствената ми мисъл бе да не ритнат помпата, закрепена с абокат на корема ми, или пък самия абокат“. Хора от преминаващи коли слезли и се разкрещели на нападателите. Пострадалият не желае да подава жалба в полицията, защото не вярва, че извършителите могат да бъдат намерени.


София прайд 2011

През 2011-та на София Прайд за първи път присъства действащ български политик. Това беше общинският съветник от БСП и кандидат-кмет на София Георги Кадиев. В шествието се включиха и представители на международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл.

Провеждането на прайда напълно случайно съвпадна по време и място с добилия национална известност случай с изрисуването на Паметника на съветската армия. Участниците бързо видяха символичната връзка и добавиха към шарената композиция, озаглавена „В крак с времето“, няколко гей знамена. По-късно снимки на разкрасения в цветовете на дъгата паметник обиколиха световните медии.


София прайд 2010

Близо 800 ЛГБТ хора и техни близки и приятели взеха участие в второто най-многочисленото дотогава ЛГБТ събитие на Балканите. Събитието премина мирно и спокойно, но шумно и весело от страна на стотиците участници, които с умерен ритъм преминаха през столичния център, предвождани от красиво украсена платформа с DJ, танцьори и жива музика.

В концерта на открито пред Паметника на съветската армия се включиха популярни и обичани български изпълнители като Деница от Music Idol, Светльо от 5 Stars, Лейди Би и Сашка Васева с Екстрийм. Водеща бе неподражаемата мис Елза Парини, която се появи в черна рокля и висока сребриста корона в компанията на танцьори и танцьорки.

София прайд 2010 беше подкрепен от 11 посолства, няколко национални и международни организации, три политически партии – ДСБ (Демократи за силна България), БСМ (Българска социалистическа младеж) и Зелените, известни блогъри и медии и популярни български звезди, сред които Мария Илиева и Нети.

Сайт на София прайд 2010


София прайд 2009

Второто шествие за равенство и толерантност, наречено Rainbow Friendship, показа на България колко красиво, весело и зареждащо може да бъде едно подобно събитие. Над 300 души преминаха по бул. Васил Левски с много знамена и балони, за да отпразнуват любовта, мира и разбирателството между всички хора. Гледката беше пъстра, а музиката и възгласите озвучиха целия център на столицата. Инциденти и сериозни провокации нямаше.

Прайдът беше официално подкрепен от дозина чуждестранни представителства, включително тези на Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и др, както и от българската политическа партия „Зелените“.

Снимки от София прайд 2009


София прайд 2008

Първият български гей прайд се състоя на 28 юни 2008 г. под надслова „Аз и моето семейство”. Датата беше избрана като жест към историческите събития в Стоунуол, Ню Йорк, започнали на 28 юни 1969. Оттогава, родните прайдове се случват в последната събота на юни.

От съображения за сигурност, маршрутът на шествието беше кратък, а настоятелните заплахи от крайнодесни националистически групировки доведоха до неголяма посещаемост. Засилените мерки, взети за безопасността на участниците, не бяха напразни, защото прайдът беше нападнат от няколко стотин скинари и националисти, които хвърлиха коктейл Молотов. В резултат, имаше 88 арестувани, сред които лидерът на БНС Боян Расате. Въпреки проблемите, събитието влезе в историята като открито и гордо заявяване на ЛГБТ общността в България.

Снимки от София прайд 2008