В събота, 18 юни 2022 г., по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс, интерсекс и куиър хора). След като миналата година събитието събра над 10 000 души, тази година организационният комитет кани всеки, които цени свободата, да се включи в петнайстия пореден прайд.

Както и предходни години, онлайн излъчване ще даде възможност на хората, които се притесняват от физически събирания или не могат да пътуват до София, да се включат в събитието.

Прайд шествията и до днес остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква. Мотото на 15-ото издание на София Прайд ще бъде „Горди да бъдем“.

И тази година прайдът ще се съпътства от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт.

България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Освен че това поставя множество бариери пред ЛГБТИ общността, доведе и до няколко дела в Европейския съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз, по които се чакат решения.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 година насам, като подкрепата му непрестанно расте.

ПОДКРЕПИ СОФИЯ ПРАЙД

Ако харесваш това, което правим, или го намираш за важно, включи се с дарение или като доброволец!

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ И ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Шествието се охранява от множество полицаи, но всеки участник трябва да се запознае с условията и правилата за безопасност.

ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛНИ...

…следете новините за прайда във Фейсбук страницата ни тук, както и в различните ни Фейсбук събития: