В събота, 12 юни 2021, по улиците на София отново ще премине „София прайд“ – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора). След като миналата година събитието се проведе онлайн по изключение, тази година организационният комитет кани жители и гости на София, които ценят свободата, да се включат физически. Онлайн излъчване ще даде възможност на хората, които се притесняват от физически събирания или не могат да пътуват до София, да се включат в събитието.

“Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността“, казват от организационния комитет на София Прайд.

Няколко информационни кампании ще съпътстват София Прайд тази година, както и редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт. Пресечна точка във всички тях ще бъде темата за семействата, която остава централна за всеки ЛГБТИ човек: от разкриването пред семействата, в които са отгледани, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност. България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Освен че това поставя множество бариери пред ЛГБТИ общността, доведе и до няколко дела в Европейския съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз, по които се чакат решения.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 година насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за по-голям брой хора.

ПОДКРЕПИ СОФИЯ ПРАЙД

Ако харесваш това, което правим, или го намираш за важно, включи се с дарение или като доброволец!

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ И ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Шествието се охранява от множество полицаи, но всеки участник трябва да се запознае с условията и правилата за безопасност.

ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛНИ...

…следете новините за прайда във Фейсбук страницата ни тук, както и в различните ни Фейсбук събития: