София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг

Най-голямото мирно шествие за човешки права в България ще се състои на 22 юни

София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на човешките права в България, ще се проведе на площад “Княз Александър I Батенберг” на 22 юни. Новата локация ще бъде домакин на концерта, който предхожда протестното шествие и събира на сцената си едни от най-големите музикални звезди в България. София Прайд отново ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди.

„За 17-та поредна година София ще бъде домакин на единствения Прайд в страната и за първи път ще имаме възможността знаковият площад Батенберг да бъде мястото на събиране и концертът. Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта”, ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайд, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас. В момента сме в процес на набиране на доброволци за събитието, така че всеки желаещ може да се включи като попълни формуляра за София Прайд на този линк“, сподели Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

През 2023 година София Прайд събра хиляди българи на мирно шествие в центъра на София. В центъра на събитието бяха 11 български семейства, които застанаха с имената, лицата и историите си зад каузите и целите на София Прайд. В продължение на няколко месеца кампанията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023” насочи вниманието към нуждата от подкрепа в семейната среда, която е изключително важна за ЛГБТИ+ българите. Кампанията получи бронзово отличие в категория “Комуникации в публичния сектор” на наградите BAPRA Bright Awards 2024.

Фокусът на София Прайд 2024 ще бъде ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на българското общество. Кампанията тази година ще покаже ценностите и хората, които ни обединят, а не разделят.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия, Посолство на Франция, и компаниите Absolut, Accenture, EY, HP Enterpise, Mastercard, Progress, Paysafe и WorkNomads LAB Hotel.