ЛЕГЕНДА

  • Спортно събитие

  • Изложба

  • Прожекция на филм

ПРОГРАМА ОТ ПРЕДИШНИ ГОДИНИ

Откриване на София Прайд Филм Фест с ``Лотус``

📆 4 юни 2023 г. 🕑 19:00 📍 кино „Одеон“

Откриването на SPFF 2023 е с „Лотус“ – дълбоко еуфоричен филм за формирането на идентичност, за семейството и за приемането. Красив и вдъхновяващ, изпълнен с очарование и човечност филм, който ще ви отведе в непознатата Камбоджа. В прожекцията е включен и късометражният „Свободата е действие“, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа в срещу дискриминацията. На на 4 юни в кино „Одеон“ от 19:00.

Прожекция на колекция късометражни филми

📆 6 юни 2023 г. 🕑 19:30 📍 Сцена „Дерида“

По традиция и тази година Sofia Pride Film Fest представя някои от най-добрите късометражни филми с лайтмотив танц от България, Великобритания и Португалия в две прожекции с вход свободен на Сцена Дерида – очакваме ви за среща с авторите на 6 юни от 19:30 и на 14 юни от 19:00.

Официално парти на София Прайд Филм Фест

📆 8 юни 2023 г. 🕑 19:00 📍 Swimming Pool

Официалното парти на Sofia Pride Film Fest е в арт пространство Swimming Pool на 8 юни от 19:00. В басейна на покрива на сграда от стила на модернизма в центъра на столицата прожектираме трейлъри на филмите от селекцията и се гмурваме в нощта под звуците от челото на Magdalena Petrovich!

Изложба ``Възможни тела``

📆 8 – 26 юни 2023 г. 📍 Doza Gallery

Груповата изложба „Възможни тела“, част от Sofia Pride Arts, ще представи творби на Войн де Войн, Вероника Десова, Йоана Петкова, Любен Домозетски, Мартин Атанасов, Мич Брезунек, Радина Ганчева, RASSIM, София Грънчарова, София Димова и Харита Асумани, в столичната галерия Doza, от 8 до 26 юни.

Официалното откриване с присъствие на артистите е на 8 юни, четвъртък, от 18:00 ч.

В полето на телесното, човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото си на избор, на желания и предпочитания.

Изложбата „Възможни тела“ представя със средствата на визуалните изкуства различни гледни точки към човешкото тяло. Разглежда го като образ определящ идентичност и интегритет. Като сцена на страст и желания. Като интериор и екстериор, като образ символ, преминаващ през времето, като сюрреално тяло, способно на всичко.

Прожекция на ``Неидентифицирани обекти``

📆 9 юни 2023 г. 🕑 20:30 📍 кино „Одеон“

Неидентифицирани обекти е игрален дебют и един от най-добрите роуд филми, създавани някога, който със сигурност ще се превърне в култова инди класика! Гарантираме, че смесицата от абсурден хумор и естествена топлота няма да оставят никой зрител безразличен! Странна и резонираща любовна история, в която има за всекиго по нещо.

Sofia Pride Arts: Работилница за поезия със Стефан Иванов

📆 10 юни 2023 г. 🕑 16:00 📍 Rainbow Hub

Всички, запалени по поезията са добре дошли за един специален уъркшоп, в който заедно със Стефан Иванов, изследваме силата на думите и начините, по които можем да изразим себе си чрез стихове.

По време на събитието участниците ще имат възможност да научат различни поетични техники, да навлязат в света на себеизразяването и да се свържат с хора от общността. Независимо дали сте опитен поет или тепърва започвате поетичното си пътешествие, този уъркшоп приветства хора с всякакви умения и опит. Под ръководството на нашия опитен фасилитатор Стефан участниците ще бъдат насърчени да споделят своите мисли, емоции и лични преживявания чрез красотата на поезията. Заедно ще изследваме различни поетични стилове, ще експериментираме с различни форми и ще разкрием уникалния глас на всеки участник.

Като част от Sofia Pride Arts, този уъркшоп има за цел да насърчи чувството за приобщаване, като отпразнува различните гледни точки и идентичности в ЛГБТИ+ общността. Като използваме силата на думите, ще създадем безопасно пространство за себеизразяване, насърчавайки творчеството и овластяването.

Местата са ограничени, за да се осигури интимна обстановка, позволяваща пълноценни връзки и индивидуални насоки. Запази своето място на help@glasfoundation.bg
–––––––
Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици. Блогът му е на http://siv.sofiascape.com/.

Прожекция на ``Близо``

📆 10 юни 2023 г. 🕑 20:00 📍 кино „Одеон“

Номинираният за Оскар Близо е определян като забележително кинематографично постижение. Вторият филм на Лукас Донт е преобразяващ и незабравим портрет на пресечната точка на приятелството и любовта, идентичността и независимостта, разбитото сърце и изцелението. Не пропускайте този шедьовър с изключителна емпатия и визия!

Прожекция на ``Синият кафтан``

📆 11 юни 2023 г. 🕑 20:00 📍 кино „Одеон“

Предложението за Оскар от Мароко с награди от Кан Синият кафтан на режисьорката Мариам Тузани е една по занаятчийски красива творба. Определян от критиката като един от най-добрите за 2022, филмът заслепява със силен емоционален шамар. Богата, жизнена ода за любовта във всичките ѝ форми.

Прожекция на ``Агнес в кадър``

📆 12 юни 2023 г. 🕑 20:30 📍 кино „Одеон“

В документалния Агнес в кадър транс актьори преобръщат формата на телевизионно шоу, за да се изправят пред наследството на млада транс жена, поставена пред труден избор. Провокативен, тих и същевременно радикален филм с награди на фестивали от ранга на Сънданс, който вдъхва нов живот на непознати досега хора, предефиниращи понятието за пол през 50-те години на миналия век.

Прожекция на ``Нели и Надин``

📆 13 юни 2023 г. 🕑 19:30 📍 Сцена „Дерида“

Документалният Нели и Надин с награда на журито от Берлин е неочакваната любовна история между две жени, които се влюбват на Бъдни вечер през 1944 в концентрационния лагер Равенсбрюк. Забележителният стремеж на Нели и Надин да бъдат свободни и да се обичат остава дълги години в тайна дори за най-близките им роднини.

Прожекция на колекция късометражни филми

📆 14 юни 2023 г. 🕑 19:00 📍 Сцена „Дерида“

По традиция и тази година Sofia Pride Film Fest представя някои от най-добрите късометражни филми с лайтмотив танц от България, Великобритания и Португалия в две прожекции с вход свободен на Сцена Дерида – очакваме ви за среща с авторите на 6 юни от 19:30 и на 14 юни от 19:00.

Прожекция на ``Пораснали момчета``

📆 14 юни 2023 г. 🕑 20:45 📍 кино „Одеон“

Комедията Пораснали момчета e американски независим филм за съзряването, в който тийнейджър преживява сексуално пробуждане, влюбвайки се в гаджето на братовчедка си по време на къмпинг ваканция. Изключително, нежно и красиво изследване на кратките, но интензивни моменти, които оформят всяко юношеско пътуване. Един деликатен и фино магически филм за куиър съзряването.

Закриване на София Прайд Филм Фест с ``Радикалният``

📆 15 юни 2023 г. 🕑 20:00 📍 кино „Одеон“

На закриването на SPFF 2023 прожектираме забележителния документален филм Радикалният, посветен на Мусин Хендрикс – първият открит гей имам в света, който въпреки смъртните заплахи създава приобщаващата джамия в Южна Африка и дава началото на глобалното куиър мюсюлманско движение. Запознайте се с гей имама, който променя нагласите отвътре и предизвиква консервативните!

Sofia Pride Human Rights Forum

📆 16 юни 2023 г. 🕑 9:00 📍 Дом на Европа

Първият по рода си Форум за правата на човека в рамките на програмата на София Прайд – Sofia Pride Human Rights Forum 2023, се организира от фондациите Билитис и ГЛАС, Посолството на Швеция в София по случай Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз и ЛГБТИ Интергрупата на Европейски парламент.

Целта на Форума е да създаде пространство за дискусия по две теми от голямо значение за ЛГБТИ общността в България – престъпленията от омраза и езика на омразата, и правата на ЛГБТИ семействата. За съжаление, българското законодателство все още изостава в напредъка по тези два важни въпроса и се надяваме, че чрез този Форум на високо ниво ще надградим нашите усилия за застъпничество. Вярваме, че Форумът ще предостави пространство за създаване н аконтакти между политически лидери и политици от България и Европа,представители на правителството и институциите, дипломатическата общност,гражданския сектор, ЛГБТИ активисти от България и чужбина.

Програмата на събитието е достъпна на български и на английски език.

Видеозапис от стрийминга на събитието може да бъде гледан тук.