ЛЕГЕНДА

  • Спортно събитие

  • Изложба

  • Прожекция на филм

ПРОГРАМА ОТ ПРЕДИШНИ ГОДИНИ

КУИЪР ДИПЛОМАЦИЯ И ПРАВАТА НА ЛГБТ В ООН

📆 10 май 2024 г. 🕑 18:00 📍 Rainbow Hub

Представяне на книгата Queer Diplomacy: Homophobia, Homophobia, International Relations and LGBT Human Rights

Връзки и човешки права от Дъглас Виктор Яноф. Queer Diplomacy е първото изследване на ЛГБТ дипломация за правата на човека, разглеждана от гледна точка на практикуващи дипломати, ЛГБТ активисти и организации. Основава се на участието на автора в срещи на ООН в Женева и Ню Йорк и 29 интервюта с дипломати, правозащитници и представители на ООН, и други междуправителствени организации.

Дъглас Виктор Яноф е канадец от български произход, който работи в канадското Министерство на външните работи от 2009 г., включително като дипломат в САЩ, Афганистан и Пакистан.

Презентацията ще бъде последвана от дискусия/Въпроси и отговори с автора.

Модератор: Борислав Герасимов

Изложба IT IS A JOY TO BE HIDDEN, AND DISASTER NOT TO BE FOUND

📆 28 май – 09 юни 2024 г. 🕑 18:00 📍 +359 gallery

С участието на: Алина Папазова, Александър Гергинов, Бенджамин Фредриксон, Венцислав Занков, Ива Вачева, Калин Серапионов, Ками Толуи, Любен Домозетски, Михаил Новаков, Стефан Николаев, списание BUTT, Фондация Tom of Finland

Куратор: Ренета Георгиева

Родена от цитат на Доналд Удс Уиникът, “It is a joy to be hidden, and disaster not to be found”, изложбата включва селекция на произведения, представяйки ги на „ръба на видимостта“. В ерата на излагането и показването, това са размишления върху свободата на изразяване, скрития смисъл, интимното преживяване, сексуалното желание, порнографското въображение, нашите копнежи, дълбоки желания, играта на наслагвания. Изложбата борави чрез сетивата и през актове на преплъзване, повдигане, докосване, надничане в ротондното пространство на Водна кула. На зрителя е отредена ролята на воайор.

С подкрепата на Посолството на Финландия/ With the support of the Embassy of Finland

Изложбата е за възрастова граница от 18+

СЕМЕЙСТВО КАТО ВСЯКО ДРУГО

📆 29 май 2024 г. 🕑 09:30 📍 Френски институт, пл. „Петко Р. Славейков“ № 3, София

Фондация GLAS в партньорство с фондация „Български адвокати за
правата на човека“ и посолствата на Франция и Кралство Нидерландия
организира дискусия относно защитата на семейните отношения в еднополови
семейни двойки.

В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени различни аспекти на
правните и практически проблеми, които възникват за еднополовите семейни
двойки в България поради липсата на правна уредба на семейните отношения
между лица от един и същи пол.

Официалният език на събитието ще бъде английски с осигурен превод
на български.

Участието в конференцията е със задължителна регистрация.

Бизнес Форум София Прайд 2024: Стойността на приобщаването

📆 13 юни 2024 г. 🕑 09:30 – 14:00 📍 Гранд хотел Милениум

Бизнес Форумът на София Прайд, организиран от Фондация GLAS и бизнес мрежата им Work It OUT, с участието на бизнеси, HR специалисти и активисти. Акцентите на събитието включват представяне на икономически доклад за цената на дискриминацията, панелни дискусии, участници от Booking.com, IBM, Accenture и други. Събирайки лидери от различни сектори, най-добри практики и стратегии за изграждане на принадлежност, приобщаване и равенство на работното място, бизнес форумът ще търси отговори в по-широк мащаб на многообразието.

Drag Kings - Rise Up!

📆 15 юни 2024 г. 🕑 21:00  📍 The Steps

Каним ви на първото Drag King парти в България! Запазете си датата 15.06. и посетете The Steps от 21 ч., за да дадем старт на Sofia LGBTI+ Community Fest 2024! Темата тази година  е lavender vision, събитието обещава вечер, посветена на разнообразието в драг общността, с много игри, награди и впечатляващи изпълнения от драг кралете. Дрес кодът е „Кралят на мечтите ти!“ – насърчават се цветни мустаци и кралски тоалети за специалното дефиле, където ще бъдат показани най-оригиналните drag king костюми и грим. Събитието е за лица над 18 години.

ДОКАТО СМЪРТТА МЕ РАЗДЕЛИ

📆 17 юни 2024 г. 🕑 19:30 📍 Сцена Дерида

от Дъг Райт
превод: Любов Костова
превод на заглавие: Стайко Мурджев
моноспектакъл на ДИМИТЪР АНГЕЛОВ
режисура: Надя Панчева
асистент режисьор: Лилия Нова
сценография и костюми: Илина Грозева
звукова среда: Гьорги Георгиев – Антика, Мария Радева
художник осветление: Иля Пашнин
дизайн: Христо Христов

**Постановката има номинация ИКАР в категория дебют и номинация АСКЕЕР в категория моноспектакъл през 2024 година.

„Докато смъртта ме раздели“ е моноспектакъл по пиеса на Дъг Райт, който засяга темите за устояването на личната свобода и оцеляването на индивида в репресивни режими. През фрагменти от живота на Шарлоте фон Малсдорф, живяла в Берлин по времето на Втората световна война и социалистическия режим в Източен Берлин, Дъг Райт, който е и персонаж в собствената си пиеса, опитва да нареди пъзел от живота на противоречивата личност на Шарлоте, губейки се по пътя в едно вълнуващо пътуване към своята муза, което напомня на екстатично влюбване и оставя след себе си обяснение в любов във вечността.

Шарлоте фон Малсдорф е защитник на правата на ЛГБТИ+ хората по времето на социализма в Германия, както и символ на тези общества години по-късно, след падането на стената. Нейният музей в Малсдорф все още съществува, а мазето му е било превърнато в единственото място за събиране на ЛГБТИ+ хора и известни личности с леви убеждения до падането на стената в Берлин.

Пиесата за първи път e представена в България, а през 2004 година същата печели наградата ПУЛИЦЪР за най-добра пиеса.

Queer Dance Partner Class

📆 18 юни 2024 г. 🕑 18:30 📍 Studio Dance Zone

Куиър партньорският ни клас по танци с Коста Каракашян ще предложи един джендър неутрален поглед към танците по двойки. Ела такъв, какъвто си! С цялата си искра, сам или с партньор/приятел, ти си повече от добре дошъл!

Събитието е отворено за всички, независимо от опита ти в танците или джендър идентичността ти. Не пропускай този шанс да научиш нови движения, да се докоснеш до нови хора и да се забавляваш в ритъм!

Queer Mocktail MasterClass

📆 19 юни 2024 г. 🕑 19:00 📍 Бар „Наклона“

Мечтал ли си някога да приготвиш перфектната напитка? Тази, която да крещи твоята същност или да добави малко вълнение към деня на любимите ти хора? 

Queer Mocktail MasterClass с Кармен ще те пренесе в едно от основните за ЛГБТИ+ историята места – баровете. Ще се научиш да правиш моктейли, а докато се наслаждаваш на вкуса им ще си поговорим за историята, значението и бъдещето на баровете като безопасно място за общността ни.

МОЯТ ЖИВОТ – ПРОЖЕКЦИЯ НА КРАТЪК ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

📆 21 юни 2024 г. 🕑 19:00 📍Rainbow Hub

Документалният филм My Life (26 минути), организиран от Balkan LGBTQIA group, представя историята на трима куиър хора от Балканите (Македония, Румъния и Украйна) и техните истории след пристигането им в Белгия. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с представители на групата и представяне на книга със същото заглавие.

Lavender Poetry Workshop

📆 21 юни и 25 юни 2024 г. 🕑 18:30 📍Светофар

В България, ЛГБТИ+ проза като ‘Не казвай на мама’ се издава рядко, още по-малко поезия. Тaзи работилница цели да освети темата и да даде надежда за по-свободно бъдеще, като създаде пространство за непринудено изразяване и споделяне на поезия от ЛГБТИ+ участници и съюзници на общността. Събитието ще се проведе два пъти в един и същ формат на 21 и 25 юни, от 18:30, за да позволи на повече хора да вземат участие.

Цветята в нас: емоция и сила

📆 23 юни 2024 г. 🕑 17:00 📍Rainbow Hub

Със затихването на афтър партитата след София Прайд, те каним да се присъединиш към една неделна следобедна вечер на споделеност чрез магията на цветята. В нежното сияние на общностния фест Lavender Vision ще проведем работилница, в която цветята ще бъдат едновременно реалност, символ и метафора. Ще изследваме дълбоката красота на нашите емоции и ще прегърнем силата в нашите крехкости.