27 юни 2015

Събирането на участниците ще започне в 17:00 ч. пред Паметника на съветската армия. Шествието ще потегли в 18:00 ч. 

На 27 юни 2015 г., събота, за осми пореден път ще се проведе София Прайд — най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права, равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ).

В 17:00 ч. ще започнем да се събираме пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. Стартът на шествието ще бъде в 18:00 ч., като ще премине по централни столични булеварди.

Мисията на Прайда е да повиши видимостта на ЛГБТИ общността, да поддържа обществения дебат за приемането ѝ и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами.

Не е нужно да си ЛГБТИ, за да се присъединиш към шествието. Достатъчно е да подкрепяш равноправието на всички хора и да си настроен за летен и шарен купон.

Тази година фокусът на Прайда е върху дискриминацията в образователните институции.

София Прайд се организира изцяло от доброволчески комитет. Целият бюджет се набира чрез дарения от неправителствени организации, дипломатически представителства, частни фирми и обикновени граждани. Организаторите се обръщат с призив към всички, които се чувстват съпричастни на каузата за равноправие, да помогнат за финансовото обезпечаване на планираните събития. Вижте как, като кликнете тук.