ЛЕГЕНДА

Спортно събитие

Изложба

Прожекция на филм

ПРОГРАМА ОТ ПРЕДИШНИ ГОДИНИ

Fusion – изложба на Теодора Цанова и Елисавета Въчева

Откриване – 8 юни, 19 ч., клуб К.У.П.Е.

Тяло. Безброй много тела в едно.

Проектът представя всички наши/техни/свои/лични тела в едно. Ние сме различни, но и същевременно напълно еднакви. Едно цяло, раздробено на много парчета. Концепцията е да представим цялото в неговите много и малки различия. Желанието да сме свързани и борбата да го постигнем. Тялото в основата си е живот, желание, страст. Ние представяме това желание в серия от снимки, опитвайки се да покажем желанието и борбата. Допълване с цвят и текст. Правим едно цяло от два автора.
Елисавета Въчева завършва изобразително изкуство в СУ през 2015 г. Работи в сферата на печатната графика, живопис, колажното изкуство и илюстрацията. Има няколко самостоятелни изложби и участия в общи изложби в страната и чужбина. След като преминава пред много творчески метаморфози започва да се занимава с графичен дизайн от пет години.

След завършването си на националната художествена гимназия НУИИ “Илия Петров” през 2015 г. Теодора Цанова се насочва към визуалните изкуства – фотография, дизайн. Започва да се занимава с кино и от 2017-та до 2020-та изучава „Дизайн за кино и телевизия“ в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Участва в разнообразни визуално-артистични проекти, предимно в късометражна форма. През 2019 прави първата си самостоятелна фотографска изложба. Като режисьор работи по експериментална поредица от седем филма, изследвайки сънищата – “Сънища и спомени”. През 2020 прави “Остани” – късометражна драма.

ИСКАХ ДА ТИ КАЖА – поетичен спектакъл

9 юни / The Steps / 21:30 часа

Вход: свободен

Участват: Красимира Дуковска, Константин Икономов, Веселина Бояджиева, Иван Панайотов

Музикална среда: Цвета Дойчева

Постер и дизайн: Виктор Антонов

Постановка: Даниел Александров

„Исках да ти кажа“ е поетичен спектакъл, включващ българска поезия. Проектът е замислен като драматургично изследване, разкриващо поетичното съзвучие и оттласкване на темите за опитът за любов и невъзможността от сближаване с другия. Актьорската игра в спектакъла ангажира изцяло слуховата сетивност на публиката и е фокусирана върху театралните възможности на човешкия глас.

Поезия: Александър Вутимски, Георги Мицков, Георги Рупчев, Димана Иванова (Покана за баща, 2012; Азбука на желанията, 2016; Розово слънце, 2021), Емил Христов (Аквариум, 2008), Мартин Златев (Скоба, 2005; implosion, 2007), Марко Видал (Едно мъжко момиче, 2022), Николай Атанасов (Органични форми, 2007; Евангелие от евнух, 2017), Николай Бойков (101 посвещения, 2019), Станимир Панайотов (Аксиома и печал, 2020; Бог VS F31, 2021), Стефан Кичев (Изрод, 2021), Тодор Пеев.

ГЕЙ БАТКИ: Gay Manga + Illustrations by Paper Daddy

10 – 15 юни, The Steps

Калоян Русинов aka Paper Daddy aka DJ Kaloo е вече познато име на българската публика със свръх мачо и сексуализираните си илюстрации, в които основен обект е мъжкото мускулесто тяло. Зад гърба си Paper Daddy има серия от изложби, няколко част от програмата на предишни издания на Sofia Pride Arts.

SOFIA PRIDE FILM FEST

12 юни, Дом на киното

ВУЙЧО МИ Е МОЙ БАЩА
18.30 ч.

Украински документален филм, режисиран от Вадим Илков. Сред продуцентите на филма е украинският режисьор е Валентин Васянович, а филмът е носител на 2 награди от фестивала в Одеса през 2019 г.

Официално откриване с ФРАКТУРАТА
20.00 ч.

Френски игрален филм на Катрин Корсини. Носител на наградата „Куиър палма“ от Кан 2021. Впечатляващата политическа сатира на Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и един разделен град, обхванат от политически сътресения, поставяйки в болница, обградена от демонстранти. В главните роли виждаме Валерия Бруни Тедески и Марина Фой.

SOFIA PRIDE FILM FEST

13 юни, 20.00 ч.
The Steps

ФРАКТУРАТА

Впечатляващата политическа сатира на Катрин Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и един разделен град, обхванат от политически сътресения, поставяйки в болница, обградена от демонстранти. В главните роли виждаме Валерия Бруни Тедески и Марина Фой.

SOFIA PRIDE ARTS

Смей се с GLAS // The queer stand-up
13 юни, 21:00 ч.

Carrusel Club

Първото куиър stand-up комеди шоу с кауза – „Смей се с GLAS”!

На 13 юни на сцената на клуб Carrusel с личните си истории ще излязат четирима познати и много интересни личности, за да създадат нова история в Българския стенд-ъп. Водеща на събитието ще бъде Елза Парини, първата драг дама на България. След събитието оставаме за парти с DJ set Julieta Intergalactica.

Събитието е в подкрепа на KYIV PRIDE, като част от приходите ще подпомогнат хората в нужда от украинската ЛГБТ организация.

Билети онлайн: https://bit.ly/theQUEERstandup

Повече за участниците:

Галя Петкова е сериен предприемач, предимно в развлекателната индустрия. Естествен ходещ стенд-ъп. Има две кучета и бели петна в паметта, но това не й пречи да върти култовите заведения „65 светулки“ и бар Essence.

Живко Станев е певец, завършил в самото Лондон сити, за да не си помислите, че е от село. От 17 години се занимава с дублаж на филми, тоест много го бива да се прави на какъвто не е. Понастоящем се е самообявил за фейс-контрол door мадам на EXE CLUB, но всички знаят, че е една проста касиерка.

Петя Савова е легенда в българския графичен дизайн. Над 18 години разтърсва рекламния свят със смелите си работи, изпълнени със смисъл, естетика и професионализъм. Независимо дали е глобален креативен директор за 27 държави, собственик на рекламна агенция, която работи само с фрийлансъри, креативен директор в една от най-успешните рекламни агенции у нас, дали създава красиви сайтове и апликации, или пък ще фрийланства дизайн на сноубордове или илюстрации за медии през уикендите, тя винаги ще изпъкне с оригиналност и стил. Сигурни сме, че си я засичал да кара колело със синя или розова коса на някоя улица в центъра на София, или пък си попаднал на нейно стори в инстаграм, където те е провокирала да се смееш многократно и шумно.

Драго Баго развежда хора от повече от десет години, но не като гид, а като адвокат – стотици разводи са минали през ръцете му. Основател е на адвокатска кантора в сърцето на София, в която, освен искови молби и жалби, се пишат сценарии и се продуцират филми. Известен е с това, че не си вдига телефона, върши всичко в последния момент, всички се оплакват от него и няма нито едно загубено дело. В свободното си време пее, пише, пътува и е бог на печивата с квас.

„Смей се с GLAS” се продуцира от Malinova Olya в партньорство с фондация GLAS. Цялата тази революция се случва с подкрепата на Стоян Радев.

Вратите отварят в 20:00 ч., начало – 21:00 ч. Елате навреме, за да ви е удобно.

Стандартните билети не гарантират седящо място и гостите ще бъдат настанявани по реда на пристигане.

Всички VIP билети са с гарантирано седящо място на маса/сепаре.

Събитието е с LGBTQIA+ тематика и няма да се допускат лица под 18 години, поради експлицитното съдържание на темите.

Клубът не приема резервации.

Ключове от Карусел не важат за Stand-up събитието, а само за After Party.
Билети онлайн: https://bit.ly/theQUEERstandup

Физически билети може да закупите във всички каси на EasyPay: https://www.easypay.bg/site/?p=offices

Като част от ePay.bg, EPAYGO предлага множество начини за плащане:
– с кредитна или дебитна карта
– онлайн през ePay.bg
– от мобилен телефон чрез ePay Mobile
– в брой на каса на EasyPay
– на банкомат- B-pay
– чрез банков превод по сметка. Вашата банка ще удържи такса за транзакцията
За технически въпроси относно закупуване на билети се свържете с ePay на 02 921 08 80

SOFIA PRIDE FILM FEST

14 юни, Дом на киното

18.30 ч.
БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО ОТ 1970 до 2018 г.

Селекцията представя темата за различията, брака, родителството и сблъсъка на индивида с наложените социални норми. Сред заглавията виждаме филма КОКИЧЕТО (1970 г.) на Нина Янкова с участието на Татяна Лолова, ЖЕНИТБА (1985 г.) на Слав Бакалов и Румен Петков, който печели на България едно от най-престижните фестивални отличия – „Златна палма“ за късометражен филм. Още два анимационни филма присъстват в селекцията ЧЕРНО НА БЯЛО (2006 г.), реж. Андрей Цветков и АННА БЛУМЕ (2009 г.), реж. Весела Данчева. Сред най-новите заглавия са МОНА ЛИЗА, реж. Веселка Кунчева, БРАК, реж. Слава Дойчева и ПРЕОБРАЖЕНИЕ, реж. Стефан Ганов. В този ред филмите разказват една обща история, в която всеки от нас ще разпознае себе си и ще види прилики със своето семейство.

20.30 ч.
FIREBIRD

Британско-естонска копродукция на режисьора Петер Ребане. В ролите на двама войници, между които пламва бурна любов, влизат Том Прайър и Олег Загородний, който ще бъде специален гост на прожекцията и ще се срещне с публиката на 14 юни от 20.30 ч. в Дома на киното. Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие „История за Роман“ (1996).

SOFIA PRIDE FILM FEST

15 юни, Дом на киното

18.30 ч.
ВОЙНАТА НА МИГЕЛ

Филмът е носител на награда „Теди“ (берлинският еквивалент на „Куиър палма“) за 2021 г. ВОЙНАТА НА МИГЕЛ, реж. Елиан Рахеб, разказващ историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан, който се връща към своето минало, за да го приеме и да се обикне наново.

20.45 ч.
АМОНИТ

Номиниран за награда БАФТА за най-добър дизайн на костюми, реж. Франсис Лий с участието на Кейт Уинслет и Сърша Ронан.

SOFIA PRIDE ARTS

Отворена близост – Животът на ЛГБТК+ общността в Украйна (2017-)

Фото изложба на Лана Яновска

Откриване 16 юни, 19 ч., The Steps

През последните пет години полът и сексуалната идентичност, андрогенията и принадлежността към общност са мои артистични теми. Новият ми проект за историите на ЛГБТК+ общността и хората в Украйна, страната, в която съм родена и израснала, е следващата стъпка в това пътуване. Животът в Германия от 12 години и разкриването ми като куиър жена, което би било много по-трудно в моята родна страна, ми даде уникална гледна точка за предизвикателствата на ЛГБТК+ хората, живеещи в Украйна.

Поради политическите събития през последните години и продължаващата война, която Русия започна в страната, проблемите и предизвикателствата на ЛГБТК+ хората станаха по-малко актуални в очите на украинското общество.

Това ме доведе до идеята за проекта, художествен документален филм за живота на ЛГБТК+ лицата в Украйна, предизвикателствата, с които се сблъскват и преодоляват всеки ден. Като столица на страната, Киев е по-западно ориентиран и следователно в известен смисъл по-отворен и прогресивен по отношение на ЛГБТК+ разнообразието. Но животът все още е сложен в по-малките и по-консервативни градове. Ето защо ми е интересно да покажа преживяванията на ЛГБТК+ лицата в градове като Николаев, където съм родена, Херсон и Харков, наред с други.

Open Closeness – Life of LGBTQ Community in Ukraine (2017-)

Photo exhibition by Lana Yanovska

Gender and sexual identity, androgyny, and belonging to a community have been my artistic topics for the past five years. My new project about stories of LGBTQ+ community and individuals in Ukraine, a country I was born and raised, is the next step in that journey. Living in Germany for 12 years and coming out as a queer woman there, which would be much more difficult in my native country, gave me a unique perspective on the challenges of LGBTQ+ people living in Ukraine.

Because of the political events in recent years and the ongoing war that Russia started in the country, problems and challenges of LGBTQ+ community became less urgent in the eyes of Ukrainian society.

This brought me to the idea of the project, an artistic documentary about the lives of LGBTQ+ individuals in Ukraine, and the challenges they face and overcome every day. As the capital of the country, Kyiv is more West-oriented and therefore in some ways more open and progressive in terms of LGBTQ+ diversity. Yet life is still complicated in smaller and more conservative cities. That is why I am interested in showing the lives of LGBTQ+ persons in the towns like Mykolaiv, where I was born, Kherson, and Kharkiv, among others.

SOFIA PRIDE FILM FEST

16 юни, The Steps

20.00 ч.
ЖЕНИТЕ НАИСТИНА ПЛАЧАТ (прожекция и среща с екипа)

Реж. Мина Милева и Весела Казакова, придружен със специална среща с екипа.

SOFIA PRIDE FILM FEST

17 юни, The Steps

19.00 ч.
THINK FREEDOM: СВОБОДАТА Е ДЕЙСТВИЕ

Документален филм с реж. Анна Стоева, който разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България и ни позволява да надникнем в емоциите и процеса на работата й върху едно от знаковите ѝ дела. Една от най-емблематичните правни победи на Деница и „Действие“ е делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с двете ѝ майки. Това е прецедент в европейското право, защитаващ правата на децата с еднополови родители и правото на семейство и личен живот на ЛГБТ общността.

Прожекцията ще бъде последвана от две български късометражни премиери – дебютния игрален филм СПОДЕЛЕНО СЪРЦЕ на режисьора Десислав Атанасов с участието на Борис Атанасов и Симеон Димов и документалния танцов филм WAITING FOR COLOR, реж. Коста Каракашян, вдъхновен от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 г. насам.

SOFIA PRIDE FILM FEST

17 юни, Дом на киното

20.30 ч.
ДЖОНАТАН АГАСИ СПАСИ ЖИВОТА МИ

Биографичен документален филм, реж. Томер Хейман, за една от най-успешните гей порнозвезди в света. Рядък и интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към уникалната връзка между майка и син, които смело преосмислят познатите семейни понятия. Името на режисьора Томер Хейман познаваме от 2016 г., когато с филма си Mr. GAGA спечели наградата за най-добър документален филм в конкурса на София Филм Фест.

AFTER PARTY

18 юни, the Steps

23:30
Official After Party

Тази година ви предлагаме не едно, а две афтър партита след София Прайд, с две различни локации – К.У.П.Е. и the Steps.

The Steps ви очаква в най – пъстрия ден, за най- блестящото парти, минаващо всички граници! Заличаваме границата на клуба, предоставяйки ви втора, изцяло пригодена за среднощни трепети зала!

Екзотични танцьори ще ни пренесат директно в дълбините на горещата си родина – Испания! А за минаването на всички други граници ще се погрижи огненото момиче – Камелия!

AFTER PARTY

18 юни, КУПЕ

Sofia Pride Official After Party

Тази година ви предлагаме не едно, а две афтър партита след София Прайд, с две различни локации – К.У.П.Е. и the Steps.
Sexy Sensation е името на партито в К.У.П.Е., в което ви очаква следния line-up:
Room 1: The Foreigners (Ritual Gatherings)
Room 2: DJ Kaloo and Disco Manga (extended set)
Go-go dancers: Body by Ken & Andreev

Билети: https://epaygo.bg/7414089875

20 лв. на предварителна продажба (гарантира ви, че ще влезете на партито)
25 лв. на място (при изчерпан капацитет, не ви гарантира, че ще може да влезете)