Тенис турнир за жени

1 май, 12:00 – 16:00 ч., Tennis Club 15:40

София Прайд Спорт подкрепи превърналия се вече в традиция тенис турнир за жени, организиран от Women Can Too. Play Tennis. За повече информация, следете събитието във Facebook.

Семинар: Холистично здраве

Семинар за холистично здраве

11 май, 11:00 – 13:00 ч., Рейнбоу хъб, ул. „Любен Каравелов“ № 24

В забързаното ни ежедневие все по-рядко ни остава време за пълноценна почивка, достатъчно сън или пък да обърнем внимание на начина си на хранене. По време на семинара ще поговорим за тези и други основни принципи на здравословния начин на живот. За повече информация, следете събитието във Facebook.

Открит урок по бачата за еднополови двойки

Урок по бачата

11 май, 16:30 – 17:30 ч., Easy Club, ул. „Професор Боян Каменов“ № 6, Студентски град

Елате и се потопете в света на бачата – танц на взаимно доверие и уважение. За повече информация, следете събитието във Facebook.

Equality Run - Бягане по двойки

Equality Run 2019

12 май, 11:00 – 13:00 ч., парк „Заимов“

За втора поредна година София Прайд Спорт има удоволствието да покани всички спортни ентусиасти на 3 км бягане по двойки Equality Run V2.0! За повече информация, следете събитието във Facebook.

Футболен турнир

Футболен турнир

18 май, 15:00 – 19:00 ч., Спортен комплекс „Мир и дружба“, ул. „Никола Габровски“ № 83, Студентски град

Второто издание на футболния турнир на София Прайд предвещава незабравими емоции на терена и много забавление! За повече информация, следете събитието във Facebook.

POWER POLITICS KIKI BALL

Power Politics Kiki Ball - София Прайд 2019

Представен от Фондация GLAS

18 май, начало 20:00 ч., Национален студентски дом

Вдъхновен от слогана на София Прайд 2019 “Не давай власт на омразата, дай власт на любовта”, това ще е вторият бал в София, България. Елате да експериментираме заедно.

Коментатор: Victor Stransky

Водещ: Миряна, а.к.а bumblepig, founding mother of House of Vagrancy

Съдии: Katrin Blantar (founding mother of the Kiki House of Vivi, Виена), TBA

DJ: Julieta Intergalactica

Програма:

15:00 ч. – 16:30 ч.: Vogue Elements and Styles уъркшоп с Katrin La Draganda

18:30 ч.: Вратите отварят за участници (пространството разполага с места за преобличане)

20:00 ч.: Вратите отварят за публика

21:00 ч.: Начало на бала

ДА СЕ РАЗКРИЕШ / OUT

Out - прожекция на София Прайд 2019

23 май, 19:00 ч., Дом на киното

Франция, 2018, 67′

Режисьор: Дени Паро

Чрез монтаж на мощни и вълнуващи клипчета, качени в интернет от млади гейове, бисексуални, лесбийки и транссексуални, филмът ни кара да изпитаме онзи неописуем момент, в който тези хора разкриват себе си. След това личният и социалният им живот се променя завинаги.

ФОРМИ – групова изложба

Форми - изложба на София Прайд 2019

27 май – 2 юни

Откриване: 27 май, 19:00 ч., Aether

Харита Асумани, Теодора Дончева-Теч, Владимир Шъков, Ивайло Минков, Светли Евгениев

Формите, които ни възбуждат. Формите, които ни определят. Формите, които карат подсъзнанието ни да мечтае или блуждае. Геометрични и флуидни, предизвикателни и интимни. SPA представя селектираните от отворена покана български артисти и техните произведения, показани за първи път пред публика. Общността ни често е принудена да играе роли, да заема форми, за да прикрие същността си. Всъщност тази изложба ще излезе извън това табу и ще скандализира възприятията ни, отвъд социално-приетото и хетеро-нормативното.

ПОЛИЛЕНД / POLYLAND

Полиленд - София Прайд 2019

28 май, 20:30 ч., Одеон

Полша, 2018, 72′

Режисьор: Даса Райманова

Този документален филм разказва за три различни жени, които са жертви на различен тип дискриминация – да си мюсюлманин, да си чернокож и да си част от ЛГБТ обществото. Всичко това се случва във Вроцлав – Европейската столица на културата за 2016 г.

Клас по мобилност

Клас по мобилност

29 май, 16:00 – 17:00 ч., Yoga Vibe Studio (кое студио ще зависи от броя регистрирани)

Класът е насочен към усвояване на основни движения и изграждане на обем на движение. Целта по време на тренировката е качеството на движение и формата на изпълнение, а не обема извършена работа. За повече информация, следете събитието във Facebook.

Pass The Ammo

30 – 31 май

Откриване: 18:30 ч. на 30 май, SeeMeOn 29, ул. „Цар Симеон“ № 29

Pass The Ammo # 2 е второто издание от поредицата поп-ъп изложби, представящи изкуството като оръжие за социална промяна. Съдържанието е генерирано само за един уикенд, като част от заданието във Fine Acts Sprints – иновативен формат, в който визуални артисти имат само 48 часа, за да създадат произведения, свързани с човешките права. Това издание е посветено на правата на ЛГБТИ хората, с фокус върху темите разкриване и хомофобия. Всички създадени произведения ще бъдат включени в безплатната онлайн платформа TheAmmo.org, така че организации и активисти от цял свят да могат да ги използват в своите кампании и комуникации. Sprints е оригинален формат на Fine Acts – глобална платформа за социално ангажирани креативни решения.

SPA ТЪРГ

31 май, 19:00 ч., Rainbow Hub

Първият по рода си търг на колекцията на Sofia Pride Arts. През последните 6 години, културният фестивал събира работи на много местни и световни артисти. Единични бройки от тях ще бъдат продадени на неформален търг. Набраните средства ще бъдат дарени на първия общностен ЛГБТИ център – Рейнбоу хъб.

Уъркшоп по улична самозащита

Уъркшоп по улична самозащита

1 юни, 15:00 – 18:00 ч., мястото ще се уточни допълнително

Нашите сертифицирани инструктори по Винг Чун ще ни демонстрират някои основни хватки, с които да изненадаме нападателите при евентуална улична атака! За повече информация, следете събитието във Facebook.

Проектът Ларами

2 юни, 19:00 ч., Национален студентски дом

“Проектът Ларами” (The Laramie Project, 2000) е пиеса, създадена от Мойсес Кауфман и неговата трупа Tectonic Theatre Project като реакция на убийството на Матю Шепард в Ларами, Уайоминг през 1998 г. Трупата пътува до града и провежда интервюта с над 200 негови жители, които след това биват адаптирани в пиеса с къси сцени, разделени в три акта. Мненията на интервюираните предават най-различни нагласи и рисуват обективен портрет на града, без да целят да насочват публиката към определено мнение.

Убийството на Матю Шепард е повратен момент в ЛГБТ+ историята, тъй като е един от първите случаи, в които престъпление от омраза получава национално и международно внимание, както и довежда до промяна във федералните закони за престъпления от омраза.

Поставянето на четене на пиесата в София цели да донесе една американска история на българска сцена, тъй като ЛГБТ+ историята съществува отвъд граници, а хората и съдбите им, които са повлияли на промени в законите и социалните нагласи, трябва да бъдат помнени и почитани по цял свят. Та така: от Ларами до София, трупа от осем актьори играят над 60 роли, за да вдъхнат нов живот и да дадат нов глас на жителите на уайомингския град и техните реакции в лицето на трагедията и омразата.

TRANS BALKANS

Trans Balkans - София Прайд 2019

Александър Црногорач

3 – 9 юни

Откриване: 3 юни, 18:30 ч., Рейнбоу хъб 

TransBalkan е документален фотографски проект, който се фокусира върху трансджендър общността в балканския регион, Югоизточна Европа. Авторът е пътувал в повечето от бившите югославски републики, започвайки от Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия, а по пътя е срещнал около 30 души, които той не само фотографира, но и интервюира. Сред сниманите участници са хора с различни националности, религия, възраст, социален статус, образование и, разбира се, хора в различни фази на личния си преход. Намерението не е навлизане в политиката на трансджендър общността – фокусът е върху личния аспект на човешкия опит на тези хора в името на повишаване на информираността и по-голяма видимост на трансджендър общността на Балканите, която често е представяне и разбирана неправилно в тази част на света.

Всеки човек е представен в изложбата с един портрет в голям мащаб заедно с текст, който се фокусира върху индивидуалния опит. От януари 2019 г. офисът на ООН в Сърбия дава подкрепата си за този проект и го включва в кампанията на ООН „Свободни и равни“ за ЛГБТ хората за 2019 г., както и в своето честване на 70-годишнината от Всеобщата декларация за правата на човека.

Александър Црногорач е роден в Австрия и родителите му са с югославски произход. Прекарва ранното си детство в Белград, а по-късно се премества в Швейцария, където завършва гимназия. Получава бакалавърска степен по международни отношения и политически науки от Университета в Южна Калифорния, а след това и магистърска степен в Кралския колеж в Лондон и Института „Спеос“ в Париж. В своята фотографска работа Александър често се фокусира върху връзката между индивида и обществото и в частност върху връзката между физическото и психическото преживяване на човека. В момента живее и работи между Белград и Милано и е посветен както на дългосрочни документални проекти, така и на краткосрочна комерсиална работа.

PAPER DADDY – гей манга

Калоян Русинов

4 – 7 юни

Откриване: 4 юни, 19:00 ч., Aether

Paper-Daddy e проект на българския илюстратор Калоян Русинов и представлява онлайн блог/сайт, в който той публикува свои еротични гей комикси (манга) и илюстрации вече повече от 5 години. Paper-Daddy идеализира мъжкото тяло и показва гей мъжете в необременени от табута и предразсъдъци етюди. В изложбата ще можете да видите селектирани творби от периода 2015-2019 г. На откриването на изложбата ще се състои и кратка дискусия с автора за мотивите му за създаването на еротично изкуство в България и за самия стил, в който той работи – Gay Manga.

ЕУФОРИЯ / EUPHORIA

Euphoria - София Прайд 2019

4 юни, 20:30 ч., Одеон

Италия, 2018, 115′

Режисьор: Валерия Голино

В ролите: Рикардо Скамарчио, Валерио Мастандреа, Изабела Ферари, Валентина Черви, Андреа Германи, Марциа Убалди, Ясмине Тринча

Матео е успешен млад, безскрупулен и очарователен предприемач. Брат му Еторе живее в малкото провинциално градче, в което двамата са отраснали, и преподава в училище. Той е деликатен и честен мъж, който винаги е стоял леко встрани, в сянка, от страх да не направи грешка. На пръв поглед двамата изглеждат много различни. Но животът ги събира отново и една трудна ситуация им дава възможност да се опознаят и преоткрият.

GAZE on Tour 2018 - Irish LGBT shorts

GAZE on tour - София Прайд 2019

5 юни, 20:30 ч., Одеон

Ирландия, 2018, 86‘

Режисьори: Eleanor Rogers, Eoin Maher, Kate Dolan, Harry Lighton, Hugh Rogers, Paul Rowley

Късометражна програма, курирана от фестивала GAZE 2018, която отразява цветния спектър от гласове, смелите фантазии и уникални преживявания на ирландската ЛГБТ общност. Научете повече тук.

OBSCURO BARROCO & ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МАРША!

Obscuro Barroco - София Прайд 2019

7 юни, 20:30 ч., Одеон

OBSCURO BARROCO

Гърция-Франция, 2018, 60‘

Режисьор: Евангелия Краниоти

Кино, което трансформира и поглъща. Следвайки емблематичната транссексуална фигура Луана Мунис (1961-2017), OBSCURO BARROCO задава въпроси за желанието за трансформация на тялото, както интимна, така и социална.

Честит рожден ден, Марша! - София Прайд 2019

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МАРША!

САЩ, 2018, 14′

Режисьори: Reina Gossett & Sasha Wortzel

Филм за емблематичната транссексуална активистка, Marsha „Pay it No Mind“ Johnson и нейния живот в часовете, преди да запали бунтовете в „Стоунуол“ от 1969 г. в Ню Йорк.

Волейболен турнир

Волейболен турнир

8 юни, 10:00 – 16:00 ч., мястото ще се уточни допълнително

Тази година приехме предизвикателството да разширим програмата на София Прайд Спорт с втори спортен турнир! Заповядайте на първия ЛГБТИ волейболен турнир на Балканите, който ще се проведе на 8-ми юни 2019, денят на шествието на София Прайд! За повече информация, следете събитието във Facebook.